Farmecul decorațiunilor tradiționale de la han, aduse din mai multe regiuni ale țării
Spiritul tradițional țărănesc
Ne-am dorit ca Hanul Hora Românească să fie un loc de basm, o pagină de istorie a tradițiilor populare și a lumii țărănești de odinioară și am reușit să aducem aici o sumedenie de elemente decorative din țară, atât vechi, cât și mai noi, create la comandă special pentru han.
Chiar de la intrarea în curtea hanului, veți remarca peisagistica rustică realizată prin delimitările cu piatră naturală ale zonelor cu flori, diversitatea florilor și a plantelor ornamentale întreținute cu mare atenție, colecția de butoaie și roți vechi de car, ansamblul de trei fântânițe cu îmbracate în piatră și decorate cu nuferi pitici, precum și impozantul car cu boi în mărime naturală. Carul este unul vechi, autentic, folosit îndeosebi la căratul fânului, adus special din Maramureș. Boii de dimensiune naturală au fost realizați la comandă pentru Hanul Hora Româneasca în Polonia.
La intrarările în restaurant și în recepție, veți fi întâmpinați de o colecție deosebită de ceramică Românească și blide, cu piese aduse pentru han din mai multe regiuni ale țării. Colecția include ceramică de Horezu, Mureș, Maramureș, Baia Mare, Corund și Marginea (ceramică neagră de Suceava), replici realizate la comandă după ceramica de Cucuteni, după ceramică Dacică (de la Săcel – Baia Mare), chiar si ceramică aparținând culturilor minoritare din România, bulgărească, grecească, turcească și rusească.
Armonia decorului este completată de colecția de ștergare țesute și cusute din Maramureș, Bucovina, Oltenia (Horezu) și Dobrogea, deosebitele marame vechi Dobrogene autentice, de covoarele țesute din Maramureș, Bucovina și Dobrogea, precum și de colecția de mileuri înrămate.
Alte elemente care întregesc ansamblul decorațiunilor rustice sunt colecția de ibrice vechi din alamă, vârtelnița (Unealtă de lemn cu ajutorul căreia se deapănă firele de cânepă, de lână, de bumbac), fuiorul, zolitorul de rufe (un lemn prelucrat pentru a se folosi la spălatul rufelor), ticlăzăul (fier vechi de călcat, încălzit de cărbuni) sau opaițul (lampă veche, cu ulei).
Din Maramureș am adus și sticle speciale cu lemn de dud asamblat în interior (fus Maramureșan – celula lui Dumnezeu), perfecte pentru păstrarea pălincii în condiții optime.
Cu toate aceste decorațiuni și multe altele, am căutat să imortalizăm spiritul tradițional Românesc, un spirit veșnic tânăr indiferent de numărul anilor trecuți peste toate. După cum spunea marele Eminescu „Toate-s vechi și nouă toate”.
Vă așteptăm la han!
Distribuiți prietenilor:
Urmăriți-ne online:
Despre hanul nostru
Organizare evenimente
Adresă
Eforie Sud, Bulevardul Republicii 64, Cod poștal 905360, Județul Constanța, ROMÂNIA
GPS: 44°01’13.2″N 28°38’37.8″E
E87 / DN39
Harta
[arrowgooglemaps name="locatie-hanul-hora"]
Rezervări cazare:
Rezervări evenimente:
Adresă email: